In de pers

13 februari 2012 – ORO Nieuws – AJ Beirens

Team Flame is terug thuis

http://oronieuws.blogspot.com/2012/02/afrika-brandwondenteam-terug-in-knokke.html

3 februari 2012 – Het Brugsch Handelsblad- Sven Deruyter

FLAME trekt opnieuw op missie naar Burkina Faso

Werken in waanzinnige omstandigheden

Knokke-Heist. Toen er in 2003 een catastrofe plaats vond in Bobo Dioulasso waarbij 278 mensen brandwonden opliepen trokken kinesist Luc De Clerck en brandwondenchirurg Michel Van Brussel er naartoe om de nodige hulp te bieden. Hetzelfde jaar richten ze vzw FLAME op en in 2006 openen ze een brandwondencentrum in Bobo. Het team trekt op 2 februari opnieuw op missie richting Burkina Faso want zonder FLAME gebeurt er in het hele Afrikaanse land niets van brandwondenzorg.

 

“Het grootste probleem is misschien wel het medische systeem in het land” verklaart chirurg Michel Van Brussel. “ Omdat de meeste mensen de behandelingen niet kunnen betalen sterven ze aan relatief beperkte brandwonden. Aan compressen voor één arm betalen ze er een maandloon. Onwaarschijnlijk als je weet dat het na een dag ververst moet worden.” De toon van het gesprek is meteen gezet. Zijn bagage is nog niet gepakt maar Michel kijkt er naar uit om opnieuw te vertrekken. Hij vertelt enthousiast over de manier waarop FLAME tewerk gaat. “ We sturen medisch materiaal naar daar. Onze container komt verzegeld ter plaatse aan wat in Afrika een klein mirakel mag genoemd worden. We leiden er mensen op in brandwondenzorg en betalen hen om hun competenties te onderhouden. Daarom gaan we ook steeds terug, om hen te blijven opvolgen en bijscholen.” De omstandigheden waarin gewerkt moet worden zijn ver van ideaal. “ Het is een heel andere wereld” zucht de chirurg. “Waanzinnige omstandigheden en voorzieningen. De ziekenhuizen daar kunnen jullie zich voorstellen als riolen. Daarom zou een afzonderlijk operatiecompartiment, los van het ziekenhuis zeer goed zijn. Dat is dan ook de bedoeling van het project Burns for Burns waarbij slachtoffers van brandwonden helpen om het doel te bereiken.”

De missie die vertrekt op 2 februari is echter van korte duur. “We vliegen er dan ook meteen in” vertelt Michel. “Als we toekomen beginnen we direct met de consultaties om dan vroeg aan de operaties te beginnen. Maar we gaan ook om afspraken te maken met de autoriteiten om zo de werking van FLAME veilig te stellen.” Op de vraag waarom hij dat eigenlijk allemaal doet antwoordt hij rechtuit: “ Mijn vrouw zegt dat ik dat nodig heb. Maar we maken een verhaal waar we ons hart in leggen. Wij doen het omdat zij het niet doen!”

Info op www.ngoflame.be.

 

30 dec 2011 – De Redactie

Michel Van Brussel waarschuwt voor het gebruik van vuurwerk

 

http://www.deredactie.be/permalink/1.1186166