Flame building mission – update

Goeiemorgen vrienden van onze ngo Flame vzw

Good morning friends, scroll down for the English version

Internet is terug uitgevallen in Bobo. Onze communicatie verloopt dus opnieuw op de ‘ouderwetse manier’, sms’en die door het uur verschil tussen Burkina en België in het holst van de nacht bij ons binnen rollen en ‘s morgens hier online worden geplaatst. Here we go, het nieuws van de voorbije dagen…

Na het goedkeuren van de definitieve plannen is gestart met het uitgraven van de fundamenten…met de hand. Ook twee bomen moesten er uit. De bouw gaat vlot vooruit. De gewone problemen dienen zich aan. De riool loopt onder de fundamenten en er zit een oud gebouw onder een van de bomen…Wat Michel doet besluiten dat er ‘no problemos’ zijn…

En of we dachten dat er alleen zou gebouwd worden deze missie, vraagt hij ook? Tuurlijk niet. Boom één lag nog maar goed of wel tegen de grond en de Flame boys hadden al al hun medisch materiaal uitgepakt. Terwijl liepen de eerste patiënten het Flame brandwondencentrum al binnen. Er was zelfs een kind uit Ivoorkust en twee uit Ouagadougou. Zou het centrum bekend worden… ? De patiënten werden verzorgd samen met de plaatselijke verpleegkundigen, vooral samen met Sidi. Het was goed nog eens wat bij te sturen, zegt Michel.  ”Wat ons vooral blij verraste is zijn geduld, routine en toewijding. Van een wilde brut is hij een echte professionele rustige betrouwbare verzorger geworden.”

In het hospitaal in Bobo is de situatie minder goed. (Er is een reden waarom Flame zijn eigen hospitaal bouwt….)

“Baro de intensivist die Luc en ik van de allereerste keer kennen is terug in het hospitaal in Bobo. Hij was enkele jaren weg elders werken … en hij vond zijn intensieve terug in erbarmelijke omstandigheden . De Chinese ademhalingstoestellen zijn alle defect!!! Wij gaan proberen hem met ons materiaal te helpen…wordt vervolgd.”

Heel goed nieuws is er vanuit de politieke instanties. “Gisteren is Moné, de feitelijke minister van Defensie is langs geweest. Hij is kabinetschef maar de president is ook minister van Defensie waardoor dus onze vriend het voor het zeggen heeft . Moné was de regio-commandant van Bobo in 2003 met de ramp. Hij was toen erg betrokken en dat is nu niet anders. Hij zit de beelden van de ramp nog voor zich. Zijn dankbaarheid voor wat we nu hebben was vandaag ons cadeau.”

Verder…genieten Bert, Luc en Michel ook nog van mooie momenten. Bert en Michel hebben eindelijk eens de Burkinse specialiteit geproefd pintade parelhoen, denken ze.  Gisterenavond hebben bij de zusters Clarissen gegeten waar om 21u30 het Ave Maria werd gezongen. Jean was er ook bij, met zijn twee jongste, het was heel gezellig.

***

So…short English version.

The building activity has started. First thing was the obligatory removal of two trees. Some minor problems occured. There seems to be a sewer under the trees, and some old building parts. But all of this causes ‘no problemos’.

Michel, Bert and Luc attended to the first patients. There was a child from Cote d’Ivoire and two from Ouagadougou…people are getting to know the Flame centre. The Flame dokters assisted the local nurses and corrected where necessary. Michel was especially pleased with the progress Sidi had made the past year. He has become a fully professional male nurse, patient, calm en dedicated.

There are major problems in the local hospital in Bobo. All the Chinese Respiratory Machines have broken down! Michel is trying to help internist Baro with Flame equipment.

Good news: Moné, the Defecence minister de facto visited the Flame centre. He was involved in 2003, he is today. His gratitude is our gift today, Michel says.

And otherwise…Bert and Michel took a taste of the local speciality based on some kind of guinea-fowl. Yesterday they had diner at the Clarissen convent, where the nuns sang the Ave Maria at 21h30. There were joined by Jean and his two youngsters. Beautiful moments for Bert, Michel and Luc.

 

 

 

No comments yet.

Geef een reactie