Balans: 17 operaties, 94 consultaties

Kort, krachtige en productieve missie

Met slechts een paar uur vertraging en onderhevig aan een temperatuurverschil van zo’n 35°c zijn donderdag 9 februari de teamleden van ngo Flame vzw uit Burkina Faso veilig en wel terug thuis geraakt.

De team, onder leiding van kinesist/logistiek organisator Luc de Clerck en met chirurgen Bert Van den Hof en Michel Van Brussel, anesthesist Lieven Buysse, geassisteerd door verpleegkundigen Lien Ceyssens, Lisa Van Hyfte en Jean Noel Vandebenderie, heeft een korte maar krachtige humanitaire missie achter de rug. Donderdag 2 februari waren ze naar Ouagadougou vertrokken, daarna zijn ze doorgereisd naar hun brandwondencentrum in Bobo Dioulasso.

De ploeg had 253kg medische materiaal mee, bestaande uit chirurgische materiaal en verbanden.
In slechts enkele dagen voerden ze in het ziekenhuis van Bobo zeventien operaties uit, van wie negen kinderen en acht volwassenen: twee met acute brandwonden, drie met chronische wonden en twaalf littekencorrecties. Er kwamen 94 patiënten voor verbandwissels en/of verzorging op consultatie in het Flame centrum. Het Belgische Flame team leidde ondertussen opnieuw twee plaatselijke verplegers en drie stagair-verplegers op, gaven de patiënten instructies in verband met de wondzorg, het verzorgen van de littekens en persoonlijke hygiëne. De farmacie (apotheek) werd terug op punt gezet en geïnventariseerd.

Als tweede luik van deze missie werden de plannen besproken om naast het Flame centrum waar gratis wondzorg aan brandwondpatiënten uit de brede regio wordt gegeven, een Flame hospitaal te bouwen met twee operatiezalen. Er werd een lange termijnplanning uitgewerkt en voorgesteld aan de Secretaris Generaal van de minister van landsverdediging, de kolonel Moné en de verantwoordelijke voor communicatie van defensie, de kolonel Cissé.

Nu het Flame team terug thuis is gaat het werk onverminderd verder. De verplegers ter plaatse volgen de verdere wondzorg op en houden Luc, Michel en Bert op de hoogte via mail en foto’s.
Vanaf vandaag worden er contacten gelegd voor het Burns for Burns project (B4B), de ex-brandwondpatiënten die zich zullen inzetten voor de bouw van het hospitaal in Burkina Faso. Een volgende chirurgische missie staat nu al gepland voor november. Exacte data volgen nog. Ondertussen draait ook de wafel verkoop in de Esdoorn school in Hombeek waar de zoon van Luc school loopt, ten voordele van Flame op volle toeren verder! De actie stopt op 13 februari en zal een deel van het noodzakelijk budget voor de bouw van het hospitaal bijeen brengen.

Sponsoring voor de bouw van het ziekenhuis is nog meer dan welkom, en zeer noodzakelijk …

One Response to “Balans: 17 operaties, 94 consultaties”

  1. Nick 11 februari 2012 at 13:16 # Beantwoorden

    Welkom thuis!

Geef een reactie